Dette indlæg indeholder reklamelink for et produkt, jeg kan stå 100% inde for
Da jeg blev gravid, anede jeg intet om, hvad man gjorde med bleer. Jeg er den første i min vennegruppe til at få et barn, og jeg har aldrig lagt mærke til, hvad andre gjorde. Brugte de bare bleposer og smed dem ud med det samme? Eller havde de en blespand? Og hvilken blespand skal man vælge?
Jeg er stadig gravid – men takket være min terminsgruppe på Facebook, ved jeg nu, hvad flergangsmødre gør med tis- og lortebleer. Her kan du læse det billige alternativ til blespande, og de mega dyre refills (affaldsposer lavet til lige præcis den blespand).
Babypakkerne
Når du vælger at tage i mod en babypakke, bliver man ofte tilbudt en blespand med i købet. Jeg sagde selv pænt ja tak, men måtte dog opgradere til en lidt dyre version, da de ikke havde den de plejede at give ud med babypakkerne på lager. Det går nok, tænkte jeg. Ekspedienten spurgte mig, om jeg ikke skulle have nogle refills med, nu når jeg var her. Og jeg sagde selvfølgelig ja. Hun pegede på dem, og så så jeg prisen. 429,95 kr for 6 stk. refills. De var i det mindste på tilbud til 329 kr. Jeg anede ikke, hvor længe de refills holdte, så jeg betalte og tog hjem.
Jeg åbnede babypakken, da jeg kom hjem og blev ærlig talt skuffet over dens indhold, da det hovedsageligt var rabatter til forskellige samarbejdspartnere og knap nok nogle produkter (der medfulgte en sut, sutteflaske og en pakke bleer). Jeg har tidligere set mødre pakke babypakker ud, og det var tydeligt, at der er sket en forandring siden dengang. Jeg undersøgte så blespanden og dertilhørende refills og kom så frem til, at én enkelt refill holder i ca. en måned. Det synes jeg lød som mange penge at bruge på affaldshåndtering af bleer, der i forvejen koster. Så jeg tyede til tasterne og spurgte flergangsmødrene i min terminsgruppe, hvad de gjorde. Og det måtte gerne være et billigt alternativ.
Flergangsmødrenes svar – de bedste tips jeg fik
1. Brug blot bleposer
Mange af dem svarede, at de blot brugte bleposer og ingen blespand. Og jeg vidste ikke, at der fandtes bleposer… De fleste går direkte ud med poserne i skraldepanden eller sætter dem ud foran døren, så det ikke lugter i hjemmet. Så kan man også hurtigt lige tage dem med til skraldespanden, når man alligevel skal afsted.
2. Stil en spand ud foran dit badeværelsesvindue
En af mødrene skrev, at de havde en spand til at stå udenfor deres badeværelsesvindue. Så snart bleen var skiftet, puttede de den i en blepose og smed den blot i spanden. Så står den klar til at blive tømt hvor aften, og det lugter ikke indenfor. Mega smart! Dog ikke et tip vi kan bruge, da vi bor i lejlighed på 1. sal.
3. Brug den gratis blespand og alm. affaldsposer
Nogle bruger stadig blespandene, de har fået gratis, men gør brug af almindelige affaldsposer i stedet. Også en fin mulighed. Dog er det meget forskelligt, hvad mødrene mener om den løsning. Nogle skriver at det stadig lugter og andre klarer sig fint.
4. Køb den her pedalspand!
En skøn mor anbefalede Brabantia NewIcon pedalspanden i 30 liter til 599 kr. Den er noget dyrere end normale blespande, men der er mange penge at spare, når det kommer til poserne. De bruger nemlig spanden til tisbleer og smider lortebleerne direkte ud. Hende og deres to vennepar ejer den, og den lugter ALDRIG, med mindre lortebleer kommer der i. Der skal blot almindelige 30 liters affaldsposer til pedalspande i den, og så behøves den kun at blive tømt 1-2 gange i ugen. Man behøver ikke engang at putte tisbleerne i en blepose, inden man smide dem der i. Derudover fås spanden i en masse lækre farver, så den kan indgå som en del af indretningen.
Hvor mange penge kommer man til at bruge?
Refills
Jeg har ikke kunne finde ud af, hvor mange bleer firmaet har regnet ud fra, når de mener, at deres refills holder i en måned. Dog kan vi hurtigt regne ud, at det ca. bliver 71,5 kr. månedligt ved køb af 6 stk. refills til ny pris.
Bleposer
Jeg har kunnet læse mig frem til, at man ca. skifter ble 6-10 gange om dagen. Hvis vi går ud fra gennemsnittet på 8 stk. bleer dagligt, bliver det 240 bleer om måneden.
Tager du i Rema 1000 kan du købe bleposer, hvor du får en pakke med 45 poser til 5 kr. Hvis vi regner ud fra, at vi bruger 240 bleer månedligt, er det lidt over 5 pakker bleposer, vi skal købe. 5 kr. x 6 pakker = 30 kr. månedligt. Der er derfor en del at spare, hvis man skifter de dyre refills ud.
Pedalspand
Køber du Brabantia NewIcon pedalspanden kan du også købe 30 liters affaldsposer med på samme hjemmeside, der passer til pedalspanden. De koster 40,95 kr. for 20 stk. Vi kommer max til at bruge 8 stk. i måneden, hvis vi regner med at tømme pedalspanden 1-2 gange i ugen. Dvs. poserne kommer til at koste 16,5 kr. Til lortebleerne, som vi nok kommer til at have et par gange om dagen, passer det ca. med en enkelt pakke bleposer fra Rema 1000 til 5 kr. Dvs. 21,5 kr. månedligt for poser til bleerne.
Alt i alt kommer du til at bruge
Refills: Vælger man løsningen med refills, kommer man til at bruge 858 kr. årligt.
Bleposer: Vælger man løsningen kun med bleposer, bliver det 300 kr. årligt.
Pedalspand: Vælger man løsningen med pedalspanden, bliver det 258 kr. årligt. Så er pedalspanden tjent hjem, da der netop er 600 kroners forskel ift. refills.
Gratis blespand: Vælger man løsningen med den gratis blespand og alm. affaldsposer, vil jeg gætte på det også ca. bliver 258 kr. årligt. Dog ved jeg ikke, hvilken størrelse affaldspose, der kan være i den gratis blespand, så det er et ca. gæt.
Jeg håber forklaringerne her og udregningerne har gjort dig klogere på, om du skal vælge bleposer eller hvilken blespand du skal vælge. Jeg ved i hvert fald, at den blespand og refills skal retur 🙂